Ana-Maria Boromisa

IRMO Znanstvenica na međunarodnoj konferencij „Sigurnosni izazovi na Balkanu“ u Temišvaru

lip 11, 2024 | Novosti

Dana 7. lipnja 2024. godine Zapadno sveučilište u Temišvaru, u suradnji s New Strategy Centrom, organiziralo je osmu međunarodnu konferenciju „Sigurnosni izazovi na Balkanu“ pod pokroviteljstvom rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova. Konferencija održana u Temišvaru okupila je razne dužnosnike, stručnjake, članove diplomatskog zbora, akademske zajednice i privatnog sektora. Ovogodišnja konferencija bavila se aktualnim sigurnosnim izazovima na Balkanu izazvanim ratom u Ukrajini, procesom proširenja NATO-a i EU na području Balkana, ekonomskom sigurnosti te prosperitetom regije. U fokusu su također bile teme razvoja umjetne inteligencije i utjecaja tehnologija na današnje kompleksno sigurnosno okruženje.

Predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose dr. sc. Ana-Maria Boromisa bila je pozvana kao stručnjak na panelu pod nazivom „Regionalni prosperitet u doba ekonomske sigurnosti“ gdje je raspravljala o nadolazećim sigurnosnim izazovima i mogućnostima razvoja u regiji Balkana.

Na panelu su, uz dr. Boromisa,  govorili Casian Nițulescu, državni tajnik u rumunjskom Ministarstvu energetike,  Ligia Ardelean, Manager Atos-a za Rumunjsku i Bugarsku, Alexandru Maximescu, podpredsjetnik OMV Petrom, i Cristian Octavian Goiceanu, glavni stručnjak za sigurnost,  Banca Comercială Română, Romania. Panelom  e predsjedao Alexandru Jădăneanț, dekan Zapadnog sveučilišta u Temišvaru.

Uoči konferencije, 6. lipnja 2024. održana je četvrta konvencija Balkanskih Think Tankova. Cilj ove konvencije, koju vodi Zaklada SETA iz Turske, bio je olakšati dijalog među znanstvenicima s Balkana i poslužiti kao platforma za raspravu o aktualnim političkim temama. Na konvenciji je dr. Boromisa sudjelovala u raspravi „Balkan i Turska u transformirajućoj globalnoj geopolitici“.

Pročitajte još

Godišnji sastanak Europskog vijeća za vanjsku politiku

Godišnji sastanak Europskog vijeća za vanjsku politiku

Senada Šelo Šabić sudjelovala je, kao članica Vijeća, na godišnjem sastanku Europskog vijeća za vanjsku politiku (European Council on Foreign Relations). Sastanak je održan u Madridu, 4.-5. srpnja 2024. Godišnji sastanak okupio je preko 280 sudionika iz Europe i...

Skip to content