Sandro Knezović

Međunarodna konferencija ‘Upravljanje budućim okvirom za proširenje – strateški koraci za veću i snažniju EU’

velj 13, 2024 | Novosti

7. – 9. veljače 2024.

Dr. sc. Sandro Knezović, znanstveni savjetnik u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) sudjelovao je kao govornik na međunarodnoj konferenciji pod nazivom ‘Upravljanje budućim okvirom za proširenje – strateški koraci za veću i snažniju EU’ koju je organizirao Institut za međunarodne odnose i političke znanosti Sveučilišta u Vilniusu.

Drugi u nizu događaja ovog formata okupio je prominentne stručnjake za pitanje proširenja EU iz raznih zemalja članica EU. Rasprava je bila usredotočena na pitanje daljnjeg proširenja i perspektive razvoja EU u vrlo zahtjevnom geostrateškom okruženju karakteriziranom ruskom agresijom u Ukrajini. Naime, dok je proces EU proširenja zakočen na duži period, razvoj događaja na istočnim granicama EU primorao je Uniju da donese odluku o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok je Gruziji dodijeljen status kandidata. U situaciji s više od deset kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, EU također mora pronaći način za osiguranje bržih i efikasnijih procedura donošenja odluka. Upravo su zato pitanje usvajanja odluka kvalificiranom većinom te ostali potencijalni modeli održivog procesa donošenja odluka i adekvatne političke predstavljenosti bili u fokusu rasprave.

Pročitajte još

Godišnji sastanak Europskog vijeća za vanjsku politiku

Godišnji sastanak Europskog vijeća za vanjsku politiku

Senada Šelo Šabić sudjelovala je, kao članica Vijeća, na godišnjem sastanku Europskog vijeća za vanjsku politiku (European Council on Foreign Relations). Sastanak je održan u Madridu, 4.-5. srpnja 2024. Godišnji sastanak okupio je preko 280 sudionika iz Europe i...

Skip to content